Het Zweedse energieconcern Vattenfall, eigenaar van het Nederlandse Nuon, is in het tweede kwartaal van dit jaar weer in de rode cijfers gedoken.
Het bedrijf heeft nog steeds veel last van een zwakke vraag naar energie en lage elektriciteitsprijzen als gevolg van overcapaciteit. De omzet nam met 4,5 procent af tot 36,6 miljard kroon (3,96 miljard euro), zo meldde het bedrijf woensdag.
Vattenfall sloot het kwartaal af met een nettoverlies van 2,3 miljard kroon. Een jaar eerder stond onder de streep een tekort van 23,3 miljard kroon.
Het forse verlies in de eerste helft van 2013 kwam door hoge afschrijvingen, met name op gas- en kolencentrales in Nederland. Door de slechte marktomstandigheden verdient het bedrijf daar veel minder aan dan het aannam ten tijde van de overname van Nuon in 2009.
Ontmanteling Duitse kerncentrales
Dit jaar werd het resultaat ontsierd doordat Vattenfall in totaal 5,5 miljard kroon extra opzij moest zetten voor de ontmanteling van zijn Duitse kerncentrales. Duitsland besloot na de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima, waar in maart 2011 een kerncentrale getroffen werd door een zware aardbeving en tsunami, versneld afscheid te nemen van kernenergie.
Volgens topman Øystein Løseth heeft Vattenfall ondanks lastige marktomstandigheden goed gepresteerd. "Dit is een patroon in de markt waar wij al een hele tijd mee moeten leven'', zei hij over de aanhoudend lage prijzen die voor met name stroom worden betaald. "Wij zijn erin geslaagd tegenwicht te bieden aan die trend door substantieel in de kosten te snijden.''
Grootscheepse reorganisatie
Vattenfall kondigde vorig jaar een grootscheepse reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen in 2 jaar tijd 2500 banen, waarvan circa 500 in Nederland.
Ook heeft het concern zijn investeringen op een lager pitje gezet en onderdelen verkocht die niet tot de kernactiviteiten behoren. De opbrengst is gebruikt om de schuld terug te dringen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl